Prima paginăSalata de vinete – reteta rapida ca la bunica
Salata de vinete – reteta rapida ca la bunica
Salata de vinete cred ca e cea mai romaneasca salata din cate avem. Grecii au salata greceasca, italienii au salata Caprese si noi avem salata de vinete. Am avut un sef francez, care ori de cate ori venea in Romania, ne ruga sa il ducem la un restaurant traditional romanesc unde sa manance….Ce credeti? Salata de vinete! Putea sa mearga la cele mai simandicoase restaurante, dar nimic nu i se parea mai bun decat salata noastra de vinete, simpla, cu ceapa.
Asa ca intr-un an, de Craciun, i-am facut cadou reteta de salata de vinete. Nu vreti sa stiti cat de bucuros a fost omul! De…pasionat de gatit ca si mine! Asa s-a convins singur ca nu e nimic complicat la aceasta salata. Cine credeti ca imi trimitea poze la o saptamana cu salata noastra direct de la Paris! Exact, chiar seful meu!
Dar, sa nu mai pierdem vremea si sa trecem la treaba! Pentru salata de vinete cu ceapa – varianta clasica si cea mai intalnita, avem nevoie doar de 4 ingrediente:
vinete coapte
ulei
ceapa
sare
Cum facem salata de vinete?
Coacem vinetele, preferabil pe aragaz sau pe o tabla afara in curte (daca aveti curte). Asa vor avea mirosul acela inconfundabil de ars si care da aroma salatei. Exista si varianta de cuptor, dar nu veti obtine gustul din copilarie. Orice varianta alegeti, nu uitati sa intepati vinetele cu furculita ca sa nu va explodeze in bucatarie. Le coaceti pe o parte, apoi pe cealalta pana se inmoie bine si le puteti curata. Apoi le lasati la scurs intr-o sita ca sa se duca amareala din ele. Puteti folosi si vinete congelate (dupa ce le decongelati intai, bineinteles!)
Dupa ce s-au scurs, puneti vinetele intr-un bol mare si le mixati cu un mixer de mana ca acesta, folosind telul pentru oua/creme. Nu folositi blender sau Nutribullet pentru ca va va macina si semnintele si nu vrem asta. Vrem doar sa obtinem o pasta fina.
Adaugam o lingura de ulei de floarea soarelui la o vanata medie si mixam inca o data. Daca sunteti tentati sa folositi ulei de masline sau alt tip de ulei, renuntati la idee. Bunica sau mama nu facea salata cu uleiuri smechere asa ca nu veti obtine gustul copilariei cu ele. Luati un ulei de calitate de floarea soarelui de la supermarket.
Tocati marunt o ceapa potrivita si amestecati cu furculita in salata (nu cu mixerul).