Sincer, habar nu am si sper sa nu am niciodata neplacerea de a ma intalni cu Mos Martin. Dar stiti vorba aia cu paza care trece primejdia rea, asa ca am facut putin research pe forumuri si bloguri si va zic ce trebuie sa faceti daca va ataca un urs.
Pleaca in grup, niciodata singur. Daca aude zgomote, ursul s-ar putea speria si poate pleaca.
Evita sa pleci pe ceata sau pe ploaie. Animalele se simt in siguranta cand ploua si te poti trezi fata in fata cu ele.
Mergeti pe trasee marcate. Luati-o doar pe ele si nu porniti lelea prin padure. Pe langa pericolul de a va rataci, riscati sa dati nas in nas cu ursul. Mare atentie la zmeuris –“concurenta” vegheaza din tufe ?. De asemenea, aveti grija in locurile unde se stie ca de obicei apar ursii gen Predeal, Sinaia, Transfagarasan etc.
Faceti zgomot. Un clopotel atarnat la ruscac sau un fluier anti urs pot face o mare diferenta. Sau un cantec vesel sa cantam zic…Nu conteaza daca esti afon total – ursul nu isi da seama.
Daca intalniti pui de urs, nuva opriti sa iifotografiati. Mama lor e sigur in preajma. Slabe sperante sa scapati de furia ei!
Luati un spray paralizant pentru ursila voi. Sper sa nu ajungeti sa il folositi, dar sigur va da un confort psihic doar gandul ca il aveti cu voi. In plus, e bun si pentru o intalnire de gradul 3 cu vreun caine ciobanesc agresiv sau alte animale salbatice.
Impachetati bine mancarea si nu o tineti langa cort daca va hotarati sa campati – e o invitatie directa la masa pentru urs.
Daca vedeti ursul in departare (mai mult de 40 m), intorceti-va din drum fara miscari bruste.
Presupanad ca aveti nefericirea de a-l intalni mai de aproape pe Mos Martin, nu fugiti. N-aveti nici o sansa sa il intreceti. Atinge leger 50 km/ora, pe cand cel mai rapid om din lume Usain Bolt a atins recordul mondial de 44,72 km/h.
Nu va catarati in copaci – ursii sunt foarte buni cataratori.
Daca nu pleaca, sufla in fluierul de urs cat poti de tare (sunt sensibili la sunete puternice) si scoate spray-ul antiurs. Daca nu le ai, fa zomot cu ce ai, bate din palme, loveste in ceva cu sticla de apa, ridica mainile si incepe sa le fluturi in sus. Da drumul rucsacului in alta directie decat cea in care te retragi. E posibil sa ramana sa manance ce gaseste acolo, cat timp tu scapi. De multe ori, ursul fuge, dar aveti grija sa ii lasati loc astfel incat sa se poata indeparta. Daca nu vedeti nici o solutie sa scapati de el, culcati-va la pamant cu fata in jos. Daca incearca sa va intoarca, reveniti tot la aceasta pozitie, astfel incat sa nu va simta respiratia. Sincer ma indoiesc ca mai tine minte cineva acest lucru in acele momente. Totusi incercati sa nu va lasati cuprinsi de frica si sa va pastrati o urma de ratiune. Ideea e sa faceti tot ce depinde de voi astfel incat sa nu ajungeti in aceasta situatie extrema.Daca mai stiti voi si alte sfaturi decat cele gasite mai sus online, adaugati-le in comentarii, astfel incat sa afle cat mai multa lume ce sa faca daca e atacata de urs.
Este mai pitoresc Transfagarasanul daca il vizionam de la nord la sud.