Prima paginăReteta de cozonac pufos cu drojdie uscata framantat la mixer (robot) sau cu mana
Reteta de cozonac pufos cu drojdie uscata framantat la mixer (robot) sau cu mana
…sau cum sa iti zica soacra:„Acum pot sa mor linistita – are cine sa faca cozonaci!”
Daca m-ai fi intrebat acum 2 ani daca voi face vreodata cozonaci, ti-as fi raspuns pe loc „Niciodata!”. Erau atatea cofetarii si atatea variante din care puteai alege, incat nu vedeam rostul statului o zi intreaga in bucatarie. In plus, ideea de a transpira framantand la cozonaci, nu ma atragea deloc.
Dar a a venit pandemia de covid…Primul Paste inchisi in casa. Am comandat cozonacii online de la supermarket….N-au fost rai avand in vedere conditiile, dar nu erau cozonacii cu multa nuca cum ii facea an de an soacra mea sau cum ii cumparam de la cofetarie. Am zis ca o data merge…
Timpul trecea si Craciunul se apropia…Deja gateam acasa chestii din ce in ce mai complicate, asa ca de Black Friday am urmarit un mixer (robot) pentru framantat aluat de cozonac. Si l-am luat! Cred ca in fiecare weekend am facut cozonac dupa ce l-am cumparat, pana am reusit sa desavarsesc reteta perfecta. Am facut zeci de variatii, am vorbit cu un maestru patiser, am citit „n” retete online. De Craciun, cand i-am trimis soacrei un cozonac facut de mine (dupa bunica mea – e cea mai buna bucatareasa pe care am intalnit-o), aceasta mi-a zis: “ Acum pot sa mor linistita. Are cine sa faca cozonaci.” Ce compliment mai mare ati vrea? Asadar, am zis sa nu o tin doar pentru mine si sa impartasesc cu voi reteta de cozonac pufos cu drojdie uscata framantat la mixer sau la robot de bucatarie. Reteta merge si framantata de mana, dar robotul va va face viata muuuult mai usoara. In plus, s-ar putea sa va imbunatateasca si relatia cu soacra :)!
Foarte important: Toate ingredientele (cu exceptia laptelui) si tavile de cozonac se scot din camara/frigider si se aduc in bucatarie cu cel putin 12 ore inainte de a va apuca de cozonaci (daca vrei sa ii faceti dimineata, puneti totul pe masa din bucatarie de seara): faina, oua, unt, drojdie, zahar, nuca, cacao, arome.
Asadar ingredientele totale pentru 2 cozonaci pufosi (aluat +crema + uns ) – ca sa stiti ce trebuie sa treceti pe lista de cumparaturi sunt: 1 kg faina, 4 pliculete drojdie uscata Dr Oetker, 600 ml lapte, 180 g unt, sare, 6 oua, 5 plicuri zahar vanilat, esenta portocale/ lamiae, 1 lamaie si/sau o portocala netratate (folosim doar coaja), 400 g zahar. In functie de cum va place umplutura, mai adaugati nuca (400g), cacao(3 linguri), stafide (200g), 1 esenta rom, rahat (200g).
Acum sa le luam pe rand:
Ingrediente pentru aluat – 1 kg faina – 4 pliculete drojdie uscata Dr Oetker – 500 ml lapte caldut (nu fierbinte) – 300 g zahar – 150 g unt la temperatura camerei taiat cubulete – un varf de cutit de sare – 5 gălbenușuri – 4 pliculete zahar vanilat – esenta portocale/lamaie/vanilie – coaja portocala/lamaie
Ingrediente pentru orice fel de umplutura: – 100 gr zahăr pudra – 5 albusuri
La cele de mai sus vom adauga, dupa preferinte: – 400 g nuca – 3 linguri cacao – stafide +esenta rom – rahat
Pentru uns: -1 ou -50 g de unt
Pasul 1: Punem laptele la incalzit.
Pasul 2: Pregatim maiaua. Intotdeauna mi s-a parut o chestie complicata rau, dar de fapt e cat se poate de usoara. Punem intr-un bol sau o cana mai mare drojdia, 3 linguri de faina, o jumatate de lingura de zahar si 15 linguri de lapte caldut. Amestecam de cateva ori pana obtinem consitenta aluatului de clatite, acoperim cu o folie de plastic si lasam 15 minute la cald pana creste cam de 5 ori.
Pasul 3: Punem cele 300 g de zahar in laptele caldut si amestecam ca sa se dizolve. Lasam de o parte.
Pasul 4: Pregatim bolul mixerului in care vom framanta aluatul sau un lighean mai mare, daca amestecam la mana. Cernem faina direct deasupra bolului, adaugam maiaua crescuta si galbenusurile. Punem carligul de aluat la mixer si amestecam la viteza mica. Incepem sa turnam laptele caldut putin cate putin. Crestem viteza mixerului la viteza medie (la mine e 3 din 6). Adaugam putina sare si cubuletele de unt moale treptat. Tot acum punem in coca aromele: zahar vanilat, esentele care va plac si coaja rasa de la portocala/lamaie. Lasam sa se mixeze totul inca 15 minute la viteza medie si gata! Daca framantati cu mana, continuati 30 de minute.
Pasul 5: Lasam aluatul din bolul mixerului, il acoperim cu un o folie sau un prosop si il lasam sa creasca pana isi va dubla volumul (de obicei se intampla cam intr-o ora la caldura). Il amestecam cu o furculita ca sa iasa aerul si il mai mixam 10 minute la robot. Il acoperim din nou si il lasam sa isi dubleze volumul din nou.
Pasul 6: Dupa 2 ore ne apucam de umplutura. Intr-un bol amestecam albusurile ramase cu zahar si cu ce va mai place (nuca, stafide, cacao, rahat sau cu toate). Mie una imi place doar albusuri + zahar + nuca. Lui Alex ii place si cu cacao, iar fetitei cu stafide. Atentie stafidele se spala cu apa calduta si se lasa 10 minute la inmuiat in apa calda cu putina esenta de rom. Le stoarceti de apa si apoi le adaugati in umplutura.
Pasul 7: Scoateti jumatate din aluat si pe o foaie de copt intindeti cu mainile o foaie de dreptunghiulara pe care veti pune umplutura care va place. Dintr-un capat incepeti sa o rulati. Apoi puneti foaia de copt cu totul in tava de cozonac. Lasam aluatul in tava acoperita cu folie sau cu un prosop pana isi dubleaza volumul (cam inca o ora ).
Facem la fel cu cealalta jumatate de aluat.
Pasul 8: Dupa 1 ora, pornim cuptorul. Batem un ou si ungem cozonacii deasupra.
Pasul 9: Pe grilajul cel mai de jos al aragazului preincalzit, vom lasa 50 de minute cozonacii la copt la 185 de grade, cu caldura venita doar de jos. Nu stiu ce aragaz electric aveti, dar sigur puteti face aceasta setare. La cel cu gaz, puneti la temperatura medie.
Pasul 10: Cand ii scoatem, ii ungem rapid cu o bucatica de unt ca sa ramana fragezi cat mai mult timp, dar stati linistiti ca se mananca repede.